Asitli içecekler her yaşta, özellikle de ergenlik döneminde dişlere önemli oranda zarar veriyor. Bir içecek ne kadar asitliyse diş minesi de o oranda zayıflıyor.
Araştırmalara göre, günde 4 bardak asitli içecek tüketmenin dişlerdeki bozulma riskini 12 yaş grubunda %25,2 oranında, 14 yaş grubunda ise %51,3 oranında artırıyor. Bu alışkanlığın sürmesi durumunda toplumun sağlıksız ağızlı bireylerden oluşmasının kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar günde bir bardak asitli içeceğin bile diş çürümesi riskini önemli ölçüde artırdığını vurguluyor.
Asitli içeceklerin dişler üzerindeki etkisi için birçok araştırma yapılmıştır. Diş estetiği ile dişlerin görünümü ve sağlığını olumsuz etkileyen en önemli olaylardan biri de diş minesi üzerindeki renklenme ve aşınmalardır. Asitli içecekler, diş erozyonu oluşmasında etkilidir.
❓Diş erozyonu nedir?
Diş erozyonu , asitlerin dişin dış tabakasını örten madde olan diş minesini aşındırması ile oluşan durumdur. Yıllarla beraber bu erozyon, dişlerde renk değişikliği, hassasiyet ve hatta diş kaybına neden olabilmektedir.
Araştırmalar, hafif veya şiddetli diş erozyonu riskinin, günde iki kez asitli içecek tüketen yetişkinler için, özellikle de yemek öğünlerinin arasında tüketildiğinde, bu içecekleri daha az tüketenlerle karşılaştırıldığında 11 kat daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
❓Asitli içecek tüketimi sonrası ne yapmak gerekir?
Asitli içecekler içildikten hemen sonra ağızdaki asitlik olabildiğince çabuk nötralize edilmelidir. Bunun en iyi yolu şekersiz sakız çiğnemektir. Sakız tükürük üretimini artırarak asitleri nötralize eder. Böyle bir durumda diş fırçalamanın aşındırıcı etkisi vardır. Asit oluşumundan yumuşayan diş minesi, fırçalama ile zarar görür ve çürük riski artar.