×
İmplant

İMPLANT NEDİR?

 

İmplant tedavisi diş eksikliklerinin  olduğu durumlarda çene kemiği içine yerleştirilerek diş kökünü taklit eden titanyum vidalardır.

Daha sonrasında bu titanyum vidalar üzerine kesilmiş dişi taklit eden parçalarla (abutment) porselen kronlarla eksik dişler yerine konmaktadır.

 

İmplant tedavisi geleneksel köprü protezleri gibi yandaki dişlere dokunmadan diş boşluklarına yapılır. Daha konservatif bir tedavi yöntemi olup ağızda çiğneme etkinliğinin en fazla olduğu azı diş bölgelerinde geniş bir konfor ve rahatlık sunar.

 

Yeterli çene kemiğinin olduğu durumlarda implant tedavisi rahatlıkla uygulanabilir.

İmplant tedavisi için gereken en önemli koşul çekim sonrası kemik kaybı olmadan tedavi edebilmektir. Halk arasında kemik tozu denilen kemik greftleriyle bu durum bir noktaya kadar tolere edilebilse de ileri kemik kayıplarının olduğu durumlarda daha komplike ( vücut içindeki kemiklerden alınan parçalarla) tedaviler gerekebilir.

 

İMPLANT TEDAVİSİ KİMLERE NE ZAMAN UYGULANMAZ?

 

3 aylık kan şekeri (Hb1AC) ölçümü 6,5 ve üzerinde olan hastalara yara iyileşmesi diyabete bağlı olarak çok zor gerçekleşeceğinden,

 

Baş boyun bölgesinde aktif kemoterapi gören hastalarda radyasyonun iyileşmeyi bozacağından

 

Damar yoluyla kemik erimesine karşı aylık dozda bifosfonat grubu ilaç kullanan hastalarda kemik yapısının iyileşmesinin çok zor olacağından bu hasta gruplarına implant tedavisi uygulanmaz.

 

 

İMPLANT TEDAVİSİNDE DİKKATLİ OLUNMASI GEREKEN HASTA GRUPLARI KİMLERDİR?

 

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar

İltihaplı romatizması olan hastalar

Yüksek ve kontrol altında olmayan tansiyonu olan hastalar

Sistemik rahatsızlıkları olan

Kalp rahatsızlığı geçirmiş

Organ veya kemik ilini nakli olmuş hastalar

İmplant tedavisi yaptıracaksa mutlaka uzman bir cerrah kontrolünde, doktorlarının izniyle implant tedavisi yaptırabilirler.

Kayseri implant diş kliniği

İmplant uzmanı Kayseri 


Eksik dişin önündeki, arkasındaki ve karşısındaki dişler zamanla eksik olan diş bölgesini kapatırlar. Eksik diş bölgesinin karşısındaki diş uzar, yanındaki dişler ise eksik diş bölgesine doğru yatarlar. Bu şekilde dişlerine ağızdaki pozisyonlarının bozulması eksik diş bölgesinin yanındaki ve karşısındaki dişlerde dişeti problemlerine, diş çürüklerine ve sonuçta bu dişlerin de kaybına neden olur. Bununla birlikte çiğneme etkinliği azalır ve çene ekleminde problemler ortaya çıkabilir.

Normal bir yara iyileşme kapasitesi olan, ağız hijyenini sağlayabilecek, yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyelde sağlıklı kemik yapısına sahip herkes implant tedavisi görebilir. 

İmplant, sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. İmplantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken en doğal yapıyı oluştururlar. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. İmplant, doğal dişin yerine geçen bir özel uygulama olarak, diş kayıplarının yol açacağı her türlü soruna kesin ve en sağlıklı çözümü getirmektedir.

Evet. Yalnızca, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. 

Bu süre, genel sağlık durumu, implantın günlük bakım ve temizliği gibi birkaç değişkene bağlıdır. Yine de başka her türlü tıbbi müdahalede olduğu gibi, prensip olarak, hayat boyu garanti vermek mümkün değildir.
İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli "iyileşme potansiyeli" olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında uzman hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Ayrıca, çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz etkileyecektir. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak implant başarısı %90-98 arasında değişebilir.

İmplantlar titanyum denilen biyolojik uyumlu maddelerden yapılmaktadır. Bu nedenle bir "doku reddinden" söz edilemez.

Tıp ve diş hekimliği dünyasında diş implantlarının kansere neden olduğunu gösteren tek bir örnek bile yoktur.

Diş implantlarının temel uygulama alanı diş eksikliğinin giderilmesidir. Diş eksikliği giderilirken kozmetik iyileşmeler de elde edilebilir.

İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

Operasyon lokal anestezi ve sedasyon ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şiş olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.

Cerrahinin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 3-4 ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir. Bazı uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda hiç beklemeden de protez yapılabilmektedir.