Diş eti çekilmesi nedir? Neden olur?
➡️ Diş eti bir kemik üzerine oturmuş olan bir yapıdır. Bu yapı dişlerin sabit şekilde durmasını sağlar. Diş etleri sağlıklı bireylerde açık pembe renkte ve yüzeyleri portakal kabuğuna benzer bir yapıdadır ve dişi ve çevre dokuları belirli oranlarda ve belirli kalınlıkta sararlar.
➡️ Ağız içindeki bakterilerin zaman için birikmesiyle diş etlerinde erimeler ve geri çekilmeler görülür.Diş eti çekilmesi, önlem alındığı takdirde kolayca çözülebilecek bir sorunken, tedaviyi geciktirdikçe uzun sürece dönüşür.
➡️ Ayrıca; dişlerde oluşan plak ve diş eti hastalığının ilerlemesi, dişlerin dizilim bozukluğu yani ‘diş çapraşıklığı’, diş taşlarının düzenli aralıklarla temizlenmemesi ve yanlış uygulanan dolgu veya kaplamalar da diş eti çekilmesi sebeplerinden olabilir.
➡️ Diş eti çekilmesinin tipik belirtileri arasında; ağız kokusu, diş eti kanamaları, dişlerde görülen sızı ve ağrılar, diş fırçalama esnasında duyulan acı, diş çürükleri, dişlerin daha uzun görülmesi, diş etlerinde şişme görülebilir.
❓ Nasıl tedavi edilir?
➡️ Diş eti çekilmelerinin farklı yöntemler ile tedavileri vardır. Diş eti çekilmesi tedavisinde öncelikle çekilmenin sebebi saptanmalıdır. Basit koruyucu yöntemler veya diş eti operasyonları ile çekilmeler tedavi edilebilmektedir. Basit bir diş taşı temizliği ve sonrasında düzenli etkin bir fırçalama alışkanlığı ile rahatlıkla çözülebilir.
➡️ Diş eti çekilmesi durumlarında diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır. Diş eti tedavileri için hekimlerimize başvurarak daha detaylı bilgi alabilir, size uygun tedaviyle diş eti sağlığınıza kavuşabilirsiniz.