×
SAĞLIK TAVSİYELERİ
Diş Hekimi Korkusu
Dental fobi ve anksiyetenin sebepleri nelerdir?

Dental anksiyete ile başa çıkmanın en kolay yolu diş hekiminiz ile bu korkunuz hakkında konuşmaktır. Diş hekiminiz korkularınızı bilirse, sizi daha az endişelendirecek ve daha rahat ettirecek tedavi yollarını bulacaktır. Şayet diş hekiminiz korkularınızı önemsemiyorsa, kendinize başka bir diş hekimi bulun.
Kontrol kaybı, en büyük stres etkenlerinden biriyse, diş hekiminiz ile tedaviniz hakkında konuşmak, gerginliğinizi azaltacaktır. Diş hekiminizden, tedavinin her aşamasında neler yaptığını açıklamasını isteyin. Bu sayede kendinizi zihnen hazırlamış olacaksınız. Başka bir yöntem de, diş hekiminin durmasını istediğinizde yapacağınız bir işaret, örneğin elinizi kaldırma gibi, belirlemenizdir. Kendinizi rahatsız hissettiğinizde, ağzınızı çalkalamak istediğinizde ya da yalnızca nefes almak istediğinizde bu işareti kullanın.

Dental korku ve anksiyeteye neler sebep olur?

Diş hekimi muayenehanesine gitmekten korkuyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Amerikan nüfusunun % 9 ila % 20’si anksiyete ya da korku yüzünden diş hekimi muayenehanesine gitmiyor. Aslında bu evrensel bir durumdur.
Dental fobi, anksiyeteden daha ciddi bir durumdur. Anksiyete, insanların paniğe kapılmasına ve korkmasına sebep olur. Dental fobisi olan insanlar, bu durumun aslında mantıksız olduğunu bilir, fakat konu hakkında hiçbir şey yapamazlar. Genellikle klasik kaçınma davranışı sergilerler, yani, bu durumda bu, diş hekimi muayenesine gitmemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaktır. Dental fobisi olan insanlar, yalnızca artık dayanamayacakları boyuta gelmiş diş ağrısı gibi durumlarda diş hekimine giderler. Bazı durumlarda patolojik anksiyete ya da fobi psikiyatrik yardım almaya ihtiyaç duyar.


Dental fobinin diğer belirtileri:

  • Diş hekimi randevusundan önceki gece uyuyamama.
  • Muayenehanenin bekleme odasında otururken artan sinirlilik hali.
  • Diş hekimi randevusu olduğu düşüncesinin ağlama ya da bedensel olarak hasta hissetmeye neden olması.
  • Diş tedavisi sırasında kullanılan araçları ağza yerleştirildiği düşüncesiyle, ya da yerleştirildiği an, hissedilen şiddetli gerginlik ya da birden nefes almakta zorlanma hissi.
  • Neyse ki dental fobi ve anksiyetesi olan hastaları diş hekimine götürmenin yolları da mevcut.

Dental Fobi ve Anksiyetenin sebepleri nelerdir?

Dental fobi ve anksiyete için birçok neden mevcuttur. En yaygın sebepleri:
Ağrı korkusu: Ağrıdan korkmak, diş hekimine gitmek istememenin en yaygın sebeplerden biridir. Bu korku, geçmişte yaşanan acı ya da ağrılı bir diş hekimi randevusunun veya başkalarından “ağrı ve korku” içerikli hikâyeler dinleme sonucunda ortaya çıkar. Son yıllarda diş hekimliğinde yapılan yenilikler sonucunda, dental işlemler çok az acı hissiyatına sebep oluyor, hatta acısız olarak gerçekleştirilebiliyor.
İğne korkusu ya da iğnenin işe yaramayacağı korkusu: Birçok insan iğneden, özellikle diş tedavisi esnasında ağza yapılacak iğneden korkar. Bu korkunun ötesinde, bazı hastalar dental tedavi başlamadan önce anestezinin etkisini göstermeyeceğini ya da hissedilecek acıyı hafifletebilecek yeterli dozda yapılmadığından korkar.
Anestezinin yan etkisi korkusu: Bazı hastalar, baş dönmesi, bitkin hissetmek ya da mide bulantısı gibi olası anestezik yan etkilerden korkuyor. Bazı hastalar da lokal anesteziklerin sebep olduğu uyuşukluk hissiyatından hoşlanmıyor.
Savunmasız kalma ve Kontrol kaybı korkusu: Tedavi sırasındaki durum düşünülürse ağız açık bir halde bir koltukta oturuyorsunuz ve ne olduğunu göremiyorsunuz, hastaların tuhaf hissetmesi oldukça yaygın bir durumdur.
Utanma ve kişisel alan ihlali: Birçok hasta, tedavi sırasında diş hekimi ya da hijyenistin kendisine fiziksel olarak yakın durmasından rahatsız olur. Bazı hastalar dişlerinin görüntüsünden ya da olası ağız kokularından ötürü utanabilirler.